Dobrý, lepší, toxický

Factum non Fabula

Dátum pridania: 22.04.2015

Tento článok bol zároveň publikovaný v aktuálnom vydaní časopisu ASB (ASB, #171, apríl 2015, str. 14)


Už sa opäť začali predávať byty z papiera. Pekne vyfarbičkované pôdorysy často so skreslenými mierkami skríň, postelí a kuchynských liniek, ktoré sa v skutočnosti do dedikovaných zón nezmestia. Blížiace sa realitno-stavbárske konferencie opäť ponúknu uisťujúce frázy ako realitný trh ožíva, že bude práca, a teda multiplikačný efekt stavebníctva potiahne našu ekonomiku vpred. Lobisti, bankári, experti aj príživníci, projektanti aj aktivisti - tí všetci, a nielen oni, sa mobilizujú a čakajú žatvu. Úročenie hypoték je na historických minimách (aj keď určite nie na dne), makrocyklus smeruje ku konjunkcii a developeri rozmrazujú svoje plány z čias realitnej bubliny. Nič na tom nezmenia ani smrteľné úrazy na stavbách, kšefty, čudné ochrany pred veriteľmi a iné pestvá, ktoré sú pre tuzemský realitný trh charakteristické. Zaiste, segment bytovej výstavby hrá z kvantitatívneho hľadiska popri inžinierskych dielach iba druhé husle, avšak je oveľa zaujímavejší - týka sa totiž každého, pretože bývanie je fundamentálna potreba. Tisíce ľudí riešia svoju bytovú otázku a značné percento podľahne uvádzacím zľavám obchádzajúc fakt, že stavebno-konštrukčné parametre sú dôležitejšie ako čačané vizualizácie.

Niektorí prezieraví sa k nám prídu poradiť, či je ich vyhliadnutý byt naozaj taký super ako sa na výkresoch a špecifikáciách tvári. Je zaujímavé, že po súkromných linkách sa zavše ozvú aj ľudia z hypocentier, šéfovia rôznych realitiek a tí, ktorí majú imaginárne byty predávať. Selektívny prístup je zrejmý - keď sa jedná o ich súkromnú investíciu, pristupujú k veci inak ako keď vykonávajú svoju profesiu. To vyvoláva otázku - akí ľudia to vlastne v segmente pracujú? Aká je ich odbornosť? Odpoveď: je to rovnaké ako v ktoromkoľvek inom odvetví. Skutočných "fachmanov" je zlomok a ostatní sa iba vezú.

K investovaniu do bytu v novostavbe je vhodné pristupovať inak ako k sobotnému nákupu v potravinách. Je to transakcia, ktorá sa realizuje možno 2-3x za celý život. Ak zistíte, že saláma, ktorú ste si kúpili v mäsiarstve, vám nechutí, nabudúce si kúpite inú. Ale kúpa bytu je investícia tej najdlhodobejšej spotreby, a preto treba posúdiť oveľa viac parametrov ako pri tej saláme. Nie je dobré mať tento proces na saláme... Pretože popri perfektných bytoch sa chystajú aj priemerné, a začíname evidovať aj prudko jedovaté, ktorých vôbec nebude málo. Tešiť sa v nevedomosti na toxické pasívum - to bude pre niektorých trpká, ale, žiaľ, - podobne ako pred minulým boomom - opäť reálna skúsenosť.


__________________________________________________________________________________________________

Nepestujeme zeleninu, nepredávame plavky. My sme stavební inžinieri.

Máme vzdelanie, prax a renomé. A máme aj slogan, ktorý nás charakterizuje:
Mať kvalitné bývanie - to nie je povinnosť. Je to možnosť. Je to naša ponuka.
__________________________________________________________________________________________________


>> Novší článok: Niekoľko poznámok k dozornej činnosti na pozemných stavbách
<< Starší článok: Ako realitný sektor miluje svoju prácu

Chcete mať pohodlný prístup k seriálu Factum non Fabula?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.

Zadaním vášho e-mailu súhlasíte s uložením vašej e-mailovej adresy do našej databázy s cieľom zasielania nášho newslettra.