Výber zhotoviteľa rodinného domu - krok prvý

Factum non Fabula

Dátum pridania: 2.4.2014

Trilógia Začíname stavať rodinný dom

Za fľašu a zákusky kvalitný dozor nezískate


Nový seriál Factum Non Fabula štartujeme trilógiou, ktorá sa týka príprav na výstavbu rodinného domu (RD). Naše názory neberte ako dogmu, avšak ponúkame ich na základe bohatých skúseností z praxe, odborného vzdelania a ako pomocnú ruku všetkým, pre ktorých je výstavba vlastného RD životnou udalosťou a nechcú skončiť v problémoch, zadĺžení alebo frustrovaní z nekvalitného výsledku.

Na druhej strane, životné priority niektorých z vás môžu byť iné. Kvalita RD vás nezaujíma a potrebujete iba niečo na prespatie. Rešpektujeme vás a chápeme takéto zmýšľanie, ak ste lekár, ktorého to ťahá do Afriky liečiť najchudobnejších; ak ste programátor, ktorého svet je virtuálna realita; ak ste vedec, ktorého svet je laboratórium alebo botanik, ktorého svet sú bylinky... Táto trilógia preto neplatí pre všetkých, iba si v nej dovolíme poukázať, akým smerom je vhodné sa uberať, pokiaľ má mať pre vás rodinný dom hodnotu a nechcete robiť kompromisy.



Predpokladáme, že otázku podľa akého projektu budete stavať, už máte vyriešenú a kvalitne vypracovaná projektová dokumentácia pre realizáciu stavby (nie pre stavebné povolenie!) leží pred vami na stole. To zároveň predpokladá, že ste vlastníkmi pozemku a čakáte už iba na povoľovacie formality zo stavebného úradu, prípadne od dodávateľov energií.

Krokom číslo jedna je výber odborného stavebno-technického dozoru. Pre mnohých je tento krok zbytočný a preskočia ho. Argumenty sú rôzne, najčastejšie:
• načo mám niekomu ďalšiemu platiť? ustrážim si to sám,
• už som dohodnutý so susedom, ten mi na to dohliadne, kým budem v práci,
• dnes už všetci stavajú kvalitne, bude to v pohode aj bez kontroly alebo
• nezostávajú mi na túto činnosť peniaze, nemôžem si to dovoliť.

Nuž, horší začiatok ani nemôže existovať. Ak chcem stavať RD a nemám počas celej výstavby pár tisíc eur na zaplatenie kontrolnej činnosti, tak je na zamyslenie, o čo mi ide. Obdobne, ak si niekto myslí, že známy / ja sám po večeroch / sused / otec laik / atď. bude vykonávať dozornú činnosť, tak vyznieva komicky. Je to totiž nemožné, prípadne výsledok bude žalostný.

Niektorí môžete mať negatívnu skúsenosť s klasickým stavebným dozorom. Pamätáte si napríklad, že keď stavali dom vaši rodičia, pár krát prišiel na stavbu nejaký chlapík, zhodnotil, že všetko je OK a... dom má aj tak poruchy. Žiaľ, aj to sa stáva. A dejú sa aj horšie veci. Napríklad: ak chcete za každú cenu šetriť a staviate v Pezinku, cez najlacnejší internetový dopytový kanál sa nakontaktujete na stavebného dozora povedzme zo Sobraniec (Púchova, Dudiniec, ... vyberte si). Najlacnejšia „spolupráca“ funguje nasledovne: dozor nikdy v živote na vašu stavbu nepríde, dokumenty na podpis kvôli stavebnému konaniu si pošlete na podpis poštou. Raz za mesiac idete nafotiť (najlepšie mobilom) ako postupuje výstavba, fotky posielate cez email do Sobraniec. Dozor vám na diaľku všetko odsúhlasuje. Na konci výstavby mu posielate na opečiatkovanie stavebný denník, on vám ho vracia naspäť a za celú jeho „odbornú činnosť“ si vypýta pár sto eur. Samozrejme bez faktúry. Sobrančan je vysmiaty a vy tiež, že ste perfektne ušetrili. Iný príklad je, kedy sa dohodnete s nejakým miestnym dôchodcom, ktorý si takto privyrába. Seniori sa chodia na stavbu často iba porozprávať a vypýtajú si niečo na prilepšenie k dôchodku. Strechu už ale nekontrolujú, lebo hore nevylezú, bolia ich kĺby. Opäť obojstranná spokojnosť. Toto je ale úplne chorý prístup, ktorý máva takmer vždy tvrdé následky.



Treba si tiež uvedomiť, že aktuálne platný Stavebný zákon (z r. 1976) nevyžaduje mať pri výstavbe rodinného stavebný dozor pokiaľ vám ho stavia firma. Dozor je vyžadovaný iba pri svojpomocnej výstavbe. Niektorí si to teda vysvetlia tak, že čo nie je povinné, je vlastne zbytočné. Omyl! To, že nejaká teta alebo ujo na miestnom stavebnom úrade niečo nevyžaduje, ešte neznamená, že ušetríte. Ak bude dom postavený nekvalitne, štát vám nijako a nikdy nepomôže. Stavebné úrady fungujú chaoticky, čo požadujú v Trnave, netreba v Brezne a vo Fiľakove to možno tiež vidia úplne inak. Dom si staviate pre seba, nie pre úradníkov.

Napokon tretí fakt je obsah tejto odbornej činnosti: treba totiž rozlišovať medzi stavebným dozorom a technickým dozorom investora. Stavebný dozor v zmysle zákona má iba niekoľko povinností (to je možno tá vaša spomienka na chlapíka, ktorý prišiel 5-6 krát na stavbu a to bolo všetko). Stavebný dozor obyčajne zodpovedá (aj to iba pri svojpomocnej výstavbe) iba za základné dodržanie stavebných parametrov (najmä statiky)! Stavebný dozor nezodpovedá za to, či budú v kúpeľni presne nalepené obkladačky, či budú podlahy rovné alebo dvere namontované zvislo.

Je tu ale aj technický dozor investora, a to je osoba, o ktorej v tomto článku ide. Tento človek sleduje všetky parametre, ktoré majú vplyv na kvalitatívne vyhotovenie stavby, kontroluje robotníkov, pomáha vám konzultačne v mnohých otázkach, vrátane výberu dodávateľov, sleduje dodržiavanie rozpočtu, všíma si technologické aspekty, vie vám poskytnúť fundovaný názor na jednotlivé stavebné výrobky, materiály atď. V praxi platí, že je to osoba, ktorá vám dokáže ušetriť veľa peňazí a uchrániť vás od vážnych stavebných komplikácií. Jej výberu by ste preto mali venovať veľkú starostlivosť. Stojí totiž na prvom mieste spomedzi všetkých, je to vaše budúce eso, odborník, ktorý háji vaše záujmy. Dôchodcovia z hry vypadávajú, nemajú už dostatočný prehľad o aktuálnych trendoch. Za takúto službu treba primerane zaplatiť (cena záleží od zložitosti rodinného domu), ale má aj najvyššiu pridanú hodnotu. Je vhodné zobrať na zreteľ, že to, čo si idete stavať, budete možno splácať 25 rokov. Čo budete robiť, ak to bude postavené nekvalitne, pretože ste si nezabezpečili kvalitnú kontrolu? Podáte žalobu? Na koho?



Technický dozor investora budeme pre zjednodušenie nazývať odborný dozor. Poďme ho teda konečne vybrať. Prvá možnosť je navštíviť web Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) a zo zoznamu odborníkov si podľa regiónu, v ktorom plánujete stavať, vybrať niekoho, kto sa tejto oblasti venuje. Pozor, informujte sa na technický dozor investora, nie na základný stavebný dozor. A prosíme vás, nie z komory architektov! Taktiež treba vylúčiť možnosť, že dozor bude vykonávať projektant. Nebude. Je to akokeby ste prišli za psychiatrom a žiadali od neho operáciu kolena. Áno, obaja sú síce lekári, ale každý sa venuje niečomu inému.
Ak si nevyberiete niekoho anonymného z SKSI, môžete zvážiť aj našu ponuku pre túto oblasť. Ak poznáte niekoho ďalšieho, kto kontroluje a hodnotí iné stavby, dokáže verejne uviesť odbornú kritiku, píše na túto tému odborné články a má dobré referencie, potom zaraďte do vášho výberu aj jeho. Štvrtou oblasťou môže byť veľmi dobrá skúsenosť z vášho okolia o človekovi, ktorú túto činnosť vykonáva a ide o ňom dobrý chýr. Takže máte 4 zdroje, z ktorých sa dá vybrať osoba odborného dozoru.

Odporúčame si vybrať takého odborníka, z ktorého budete mať naozaj úprimný dobrý dojem, že dokáže stáť počas celej výstavby na vašej strane. Vypýtajte si referencie a choďte si ich aj reálne preveriť. Zaujímajte sa o flexibilnosť a pokojne ho vyskúšajte nejakou „zákernou“ otázkou z problematiky, ktorú si naštudujete na internete, napríklad či je zástancom kryštalickej hydroizolácie alebo asfaltových pásov, aké sú výhody a nevýhody. A nemajte predsudky voči ženám. Mnohé sú výborné odborníčky.

Toto vám zaberie cca. 1 týždeň. Tento týždeň a váš výber rozhodne o mnohých podstatných udalostiach, ktoré vás počas výstavby čakajú. Odborný dozor vám poskytne najvyššiu pridanú hodnotu zo všetkých účastníkov výstavby. Verte, sú to najlepšie investované peniaze v celom procese výstavby vášho vysnívaného rodinného domu. Držíme vám palce!


__________________________________________________________________________________________________

Nepestujeme zeleninu, nepredávame plavky. My sme stavební inžinieri.

Máme vzdelanie, prax a renomé. A máme aj slogan, ktorý nás charakterizuje:
Mať kvalitné bývanie - to nie je povinnosť. Je to možnosť. Je to naša ponuka.
__________________________________________________________________________________________________


>> Novší článok: Výber zhotoviteľa rodinného domu - krok druhý

Chcete mať pohodlný prístup k seriálu Factum non Fabula?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.

Zadaním vášho e-mailu súhlasíte s uložením vašej e-mailovej adresy do našej databázy s cieľom zasielania nášho newslettra.


Fotogaléria