Jantár: Príjemná adresa za cenu kompromisov

Rande s realitou

Dátum posúdenia: 04.10.2011
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Jarovecký Jantár vnímame ako hodnotnú možnosť satelitnej formy bývania. Veľmi však záleží na náročnosti obyvateľa.

Urbanizmus a širšie okolie
Najväčšou devízou Jantáru je jeho poloha. Ide o bývanie na dedine, a predsa nie v nej. Dopravná dostupnosť patrí spomedzi bratislavských satelitov k najlepším a stavba svojou kompozíciou a siluetou vhodne zapadá do prostredia. Súbor ponúka tri bytové domy, ktoré majú na prízemiach umiestnené obchodné priestory. Popri nich sú na predaj aj pozemky na výstavbu rodinných domov. Okrem typových domov je tu možnosť individuálnych projektových riešení. Takáto ponuka dáva investorom slobodu, no zároveň je limitovaná právom veta architektonickou kanceláriou, ktorá komplex navrhla. Tento prístup je férový a racionálny.

Jediným mínusom lokality je chátrajúci objekt v susedstve, ktorý kazí výhľady, s tým však developer zrejme nič nezmôže. Každopádne, v záplave urbanistického chaosu je Jantár pozitívnou výnimkou hodnou nasledovania.



Kvalita projektu
Kvalita projektu odzrkadľuje dopad hospodárskej recesie a rozdiely nórskeho a slovenského spôsobu bývania. To, čo je zaužívaným štandardom bývania podľa nórskeho developera, môže pôsobiť na Slováka čudne a naopak. Z projektového riešenia je cítiť snahu o kompromis, no nie vždy býva kompromis prínosom.

Veľmi dobrou ilustráciou kompromisov sú dispozičné riešenia bytov. Trojizbový byt č. 3 v prvej budove má dispozíciu logickú, svetlotechnické parametre jednej z izieb vylepšuje okno v pôdorysnom tvare písmena L (klik pre náčrt). Byt č. 5 v tretej budove je - naopak - príkladom vyslovene zlého riešenia obývacej izby. Jej rozmery sú v skutočnosti žalostne malé a pokiaľ má byť v obývačke niečo ako televízor, zariadiť túto miestnosť bude veľmi problematické.


Patálie v tomto byte neobišli ani elektroinštaláciu v kuchynskom kúte. Niektoré zásuvky (napr. pre umývačku riadu) jednoducho chýbajú a zlý dojem umocňuje aj nejasné umiestnenie varnej dosky vzhľadom na digestor (klik pre foto). Kúpeľňa má k ideálu tiež ďaleko.

Ďalším vhodným príkladom na ilustráciu kompromisov je byt č. 12 v tretej budove. Ide o štvorizbovú alternatívu s grandióznou terasou, ktorá je bezpochyby exteriérovým šperkom.


Dispozícia interiéru je jednou z odpovedí na otázku, prečo tento byt ešte nie je predaný – od vstupu je vidieť priveľa dverí (6), pohotovostná toaleta + šatník + chodba a riešenie lichobežníkovej obývačky s kuchynským kútom by zniesli aj lepšie riešenie (klik pre náčrt).

Plusom Jantáru je nízky počet bytov v budovách, veľké presklené plochy a kultúrne riešenie priestoru medzi budovami. Odhliadnuc od stavebno-technických nedostatkov, treba vyzdvihnúť atmosféru súboru ako celku. Nejedná sa o „masovku“, pričom snaha o príjemné bývanie je evidentná a zrejme aj reálne dosiahnuteľná.

Inteligentnosť riešení
Parkovanie v podzemí je zaujímavou epizódou tohto hodnotenia. Aj keď má Jantár už po úspešnej kolaudácii, jednotlivé parkovacie státia neboli zatiaľ primerane označené (napríklad číslami). Keď sme sa opýtali, prečo chýbajú na držiakoch hasiace prístroje, po pár dňoch sme dostali vyrozumenie, že hasiace prístroje boli už dodané (námatkovou kontrolou ex post toto potvrdzujeme). Čo bude však zrejme reálny problém, je absencia odvodnenia podlahy. Celá plocha nemá ani obyčajné odparovacie žľaby, a preto bude zaujímavé sledovať údržbu v zasneženom období...


Medzi rozumné ukážky možno zaradiť použitie ník v niektorých bytových toaletách. V nike je umiestnené umývadielko, ktoré zvyšuje priestorový komfort (klik pre foto).

Použité stavebné materiály
Jantár je postavený z materiálov, ktoré sa netvária okázalo. Charakteristika fasád je príjemná na pohľad, nadštandard registrujeme v podobe exotického dreva na terasách. Oceniť možno aj gresové dlažby a ich ukončenie kovovými soklovými lištami. Toto je však veľmi zvláštne – na jednej strane sa investuje do gresu (oproti glazovanému črepu) a hliníkových líšt (oproti akrylovému tmelu), na druhej strane sú napríklad interiérové dvere potiahnuté iba fóliou doplnené lacným wb kovaním. Obdobne je to s betónovým obkladom fasády a bielym rámom plastového okna, ktoré vytvárajú navzájom nevydarený kontrast (klik pre foto). Výsledný materiálový mix je preto priemerný až jednoduchý, čo niektorých môže odradiť, iných pritiahnuť.

Remeselné zvládnutie
Už spomenutá gresová dlažba s hliníkovými lištami (poriadne) narazila na limity zručnosti majstrov, no najmä na ich záujem o kvalitný výsledok. Núka sa otázka, prečo – keď je stena pri sokli krivá – sa použila hliníková lišta? Kto o takomto prevedení rozhodol a koľko bolo za takýto výsledok zaplatené?

Zmiešané pocity sú aj z pokládky laminátovej podlahy, ktorá nie je vo viacerých izbách smerovo správna vzhľadom na umiestnenie okien (klik pre foto). Niektoré interiérové dvere boli osadené krivo a nedali sa hladko zatvoriť.

Vonkajšie terénne úpravy v princípe potešili a je vidno, že tejto oblasti sa kládol dôraz; neprekáža ani výber lacnejšieho vzoru betónovej (zámkovej) dlažby.


Technické detaily
Smutný dojem máme z podlahových poterov. Pozorný pohľad prezradil skutočnosť, že niektorí stavební robotníci vyslovene nemajú svoju prácu radi. Dôsledky nezáujmu o dilatácie sa prejavujú v trhlinách a postrehli sme aj potery, ktoré boli už medzičasom zošívané. Zostáva (naivne?) veriť, že byty, ktoré majú nášľapné vrstvy podláh finálne dokončené, podobne nekvalitným podkladom netrpia.


Resumé
Pridaná hodnota Jantáru spočíva v lokalite, ktorou s prehľadom poráža konkurenčné satelity. Celok vytvára harmonickú a pozitívnu atmosféru. Náročnejším klientom však tieto výhody nemusia postačovať. Viaceré čudné aspekty stavebných riešení a prevedení v kombinácii s lacnými výrobkami radia túto ponuku do kategórie kompromisov. Bývanie v rodinnom dome v rámci Jantáru môže byť preto hodnotnejšia voľba.

výborne zvládnutý urbanizmus projektu
harmonická atmosféra bývania
nízky počet bytov v budovách
nižší materiálový štandard
niekoľko nelogických riešení
kvalitatívne kontrasty stavebných materiálov




Stavebno-technické hodnotenie
******


Cena / hodnota
********


Fotogaléria