Agátky šumia aj keď padá dážď

Rande s realitou

Dátum posúdenia: III/2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Stupavské Agátky sme navštívili za sychravého počasia, no nevľúdny dojem určite nezanechali. Ponuka smeruje do kvalitatívneho mediánu, konkuruje iným novostavbám v Stupave alebo aj nedávno hodnotenej LaVite v Pezinku.

Urbanizmus a širšie okolie
Paralel s pezinskou LaVitou sme našli mnoho, uvedieme jednu charakteristickú, a síce že Agátky sú postavené na úplnej periférii Stupavy, obkolesené akousi čudnou kombináciou priemyselného brownfieldu a bytových domov (klik pre foto). Dozvedeli sme sa, že v susedstve sa plánuje výstavba ďalších bytových domov, čo predpovedá hluk, prach a možno aj často zablatenú prístupovú cestu. Na druhej strane, výstavbu Agátok prežila vŕba, developer sľubuje krajinné dotvorenie, a preto výsledok môže byť v konečnom dôsledku celkom dobrý.



Kvalita projektu
Obytný dom má tri bloky a pôdorys evokuje tvaru písmena U. Projektant umne eliminoval atribúty severnej fasády (výhľad, insolácia), do ktorej situoval najmä skladové a komunikačné priestory. Dispozičné riešenia bytov sú bežné, v princípe racionálne a oslovia najmä nenáročného klienta. Východnej fasáde sa nevyhla istá miera loggiovej „králikárnosti“ (klik pre foto), na druhej strane, teoreticky komplikované farebné spektrum biela-hnedá-zelená-modrá-antracitová sa podarilo na jednotku.

Zrejme pre komfortný prístup pre obyvateľov B bloku (na spoločenskú terasu, k plánovanému detskému ihrisku a pod.) je v SZ rohu vytvorený mohutný priechod cez hmotu budovy. Priechod je zvládnutý dispozične aj doplnkami (stromové kvetináče) veľmi dobre.



Agátky disponujú akousi spoločenskou terasou na zvýšenom prízemí krídla bloku C, ktorú bude oživovať teraz zazimovaná nízko rastúca flóra. Z hľadiska všeobecného benchmarku bude zaujímavé sledovať ako a kým sa tieto novodobé prvky pridanej hodnoty budú využívať (napríklad konkurenčná Zipava stavila na tzv. spoločenskú terasu na streche).

Inteligentnosť riešení
Vyslovene slabou stránkou projektu je všadeprítomná bariérovosť. Hlavné vstupy začínajú zalomeným schodiskom. Blok C navyše nedisponuje výťahom, iba pripravenou šachtou. Ak sa budúci majitelia finančne zložia, môže sa výťah dodatočne inštalovať. Bezbariérovosť je pre bloky A a B možná iba pri prístupe cez garáž, čo môže byť pre cieľovú skupinu (mladé rodiny s kočíkmi) ťažko stráviteľné. Druhým systémovým nedostatkom je odvetrávanie, ktoré chýba skladovým kobkám (obmurovaný priestor s protipožiarnymi dverami) ako aj šatníkom v rámci bytov. Na toto sa jednoducho zabudlo.

Zaujímavý stĺpový koncert rozohral v garážach statik (klik pre foto), ktorý sa zrejme zle počúval pri určovaní parkovacích státí pre invalidov...



Osobitnú poznámku si zaslúžia skrine na elektromery. Prečo sú tak silno architektonicky akcentované – nevedno (klik pre foto).

Použité stavebné materiály
Málokedy sa stáva, že skutočnosť je lepšia ako reklama. Agátkam sa to podarilo. Na oficiálnej webstránke projektu zmienku o 400 (resp. 380) voltoch v kuchynskom priestore nenájdeme, v skutočnosti rozvody jestvujú. Podobne je to aj so zateplením. Deklarovaná hrúbka fasádneho polystyrénu 5 cm by v reále mala dosahovať 10 cm (murivo) a 15 cm (skelet).
Príjemným zistením je aj použitie farebne priznaných apu líšt, ktorými sa zabráni neželaným trhlinkám v okenných osteniach. Zaujala nás aj tepelná izolácia TZB rozvodov v garážových priestoroch.



Keďže sme navštívili holobyty, názor na kvalitu dokončovacích materiálov (parkety, dvere, obklady, sanita) ponecháme na potenciálnych kupcov.

Remeselné zvládnutie
Kvalita spracovania sa zavše odvíja od použitého materiálu a výrobkov, čo robotník nedokáže ovplyvniť. Každopádne, z dokončených prác sme nepostrehli nič, čo by nás v tomto ohľade vyslovene vyrušilo v pokojnej prehliadke bytov a spoločných priestorov (vzhľadom na danú cenovú kategóriu). Výsledný dojem je naozaj slušný. Azda iba podlahové potery, ktoré sú realizované z liateho floorpact-u, neboli správne technologicky realizované. Dokazujú to parabolické trhlinky, ktoré vznikli v rovine poteru.



Potery sú v zásade rovné, výnimky sme našli v garsónke č. 1B3.3, alebo v byte č. 2C3.4 (prechod obývačka – spálňa). Omietky boli v zimnom období šité horúcou ihlou a v stykoch ŽB konštrukcie a muriva popraskali. Dnes sú už vyspravené, rozvoj trhlín nie je pravdepodobný.

Technické detaily
Do sekcie detailov sme tentoraz vybrali elimináciu tepelného mosta v mieste prestupu stĺpa cez stropnú dosku nad 1. PP. Takéto zateplenie sa nevidí často, a aj keď geometria prevedenia nie je vzhľadom na priebeh izoterm pri prestupe tepla úplne ideálna (vzhľadom na teóriu stavebnej fyziky), možno ju pochváliť.



Resumé
Agátky nenapínajú svaly a ponúkajú viaceré racionálne argumenty. I keď adresa nebude ešte dlho patriť medzi vyhľadávané, zanechali na nás navštívené byty slušný dojem. Bývanie v danej cenovej kategórii je často aj otázkou kompromisov, avšak v stupavskej konkurencii by sa tento projekt nemal stratiť.


prevedenie tepelných izolácií
pomer cena/výkon
bezprostredné okolie
podlahová a prístupová bariérovosť





Stavebno-technické hodnotenie
*******


Cena / hodnota
*******


Fotogaléria