Hodená rukavička z Villy Rustica

Rande s realitou

Dátum posúdenia: VII / 2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Treba oceniť odvahu predstaviteľov Villy Rustica, že už dlhšiu dobu žiadali o opätovné posúdenie ich projektu. Takáto ambícia signalizuje, že ich projekt má čo ponúknuť. A má?

Urbanizmus a širšie okolie
Úvodom treba odkázať na hodnotenie z pred dvoch rokov. Súbor budov sa nachádza na samom konci Dúbravky, stále je potrebné sa k nemu preštrikovávať úzkymi šikanami a stále susedí s nedotknutým lesom. Zrejme najslabšou črtou súboru je čulý stavebný ruch v susedstve, ktorý túto adresu zreteľne zahustí. Pridaná hodnota lokality sa týka iba takých bytov, ktoré majú výhľady najmä na sever, teda do lesa a na Lamač. Avšak aj obyvatelia týchto „lepších“ bytov budú najbližšie roky pri každom príchode/odchode zakopávať pohľadom o susedné stavenisko, ktoré vyzerá dnes takto:



Kvalita projektu
Projekt by sa v hocktorej architektonickej súťaži v celoeurópskom rozmere stratil, na druhej strane treba pravdivo uviesť, že patrí k tomu lepšiemu, čo súčasní slovenskí projektanti ponúkajú. Má myšlienku, kompozičné rácio, ako-tak logické dispozície, primeranú mierku, aj slušný exteriérový výraz. Pri našej návšteve sme si pozreli viacero bytov, z nich hodnotíme iba 3-izbový byt 3-1.2 (vzorový), 2-izbový 4-1.4 a 4-izbovú ponuku 4-3.3. V cenách od 180 do 340 tis. €.



Spoločné priestory sú riešené primerane (okrem nešťastného ovládania výťahov), aj ekonomicky racionálne. Zreteľne nezvládnutá je dispozícia vnútorných parkovacích státí, najmä koncových pri stene a z toho vyplývajúca komplikovanosť pri parkovaní (klik pre foto). V 4. vile je podlaha spádovaná do odparovacieho žľabu (v prvých vilách toto absentuje, aj keď ani o odparovacích žľaboch nemáme vysokú mienku). Naopak, pivničné priestory patria jednoznačne k tomu najlepšiemu, čo pri posudzovaní vídavame.

Osobitne treba spomenúť lodžie a terasy, ktoré sú síce obyčajné a jednoduché, ale majú primeranú geometriu a poskytujú vysokú mieru užívateľského komfortu, aj keď niektorým chýba exteriérová zásuvka na 230 V.


Inteligentnosť riešení
V tretej vile nás najviac zaujala invenčnosť v eliminácii pachov počas varenia. Digestor dopĺňa tiché štrbinové odsávanie (clona), čo je veľmi šikovné riešenie v prípade obývačko-kuchýň. Kozmetický príplatok 250 € si však obyvatelia nedoplácali, a preto táto možnosť pri výstavbe 4. vily vypadla. Každopádne, my to hodnotíme ako plusový bod pre projektanta a nevyužitú šancu obyvateľov.



Mínusový bod dávame za exteriérové tienenie. Pri francúzskych oknách treba v prípade žalúzií počítať s väčšou výškou zhrňovacieho kastlíka, čo sa v praxi bez kompromisov nedá dosiahnuť. Výnimky (penthouse) potvrdzujú pravidlo.


Použité stavebné materiály
Pri Ville Rustica je dilemou cieľové zaradenie. Lowend to nebude, luxus vyzerá inak, žeby priemer? Sami v tom nemáme úplne jasno, pretože kombinácie niektorých výrobkov a materiálov pôsobia na nás mätúco. Napríklad prémiová značka vaní a umývadiel + kvalitný výrobca vodovodných batérií sú doplnení najobyčajnejším plastovým sifónom (zápachovou uzávierkou).



Kľučky na interiérových dverách (wb séria) s poplastovanou záklopkou, k tomu dvere nízkej hodnoty (aj keď podýhované) sú vyvažované drevenými podlahami. Pri bytoch, ktoré sú v štádiu holobytu, odporúčame preto doladiť finálny výber materiálov, aby výsledok nebol kvalitatívny mišmaš a nepôsobil ako hranie sa na (nad)štandard.


Remeselné zvládnutie
Rovinnosť stien je bez námietky, spokojnosť panuje aj pri obkladačských prácach. Vyhotovenie podlahových poterov sme skoro všade našli v rámci normatívu, akurát v obývačke bytu 4-3.3 bude určite potrebná nivelačka, nakoľko vertikálny rozdiel 6 mm medzi dvoma oddilatovanými celkami si zaslúži výkričník. Pri preberaní bytov odporúčame skontrolovať si logiku zapojenia elektroprvkov. Niektoré spínače sú spárované nelogicky. Je to možno drobnosť, no pre detailistu (a pri cene bytu) problém.

V princípe sme však boli s kvalitou remeselného zvládnutia v navštívených bytoch spokojní.


Technické detaily
V tejto pasáži sme postrehli viacero drobností. Ak by sme hrali hru nájdi aspoň tri rozdiely, tak pri porovnávaní zábradlí v 3. a 4. vile by sme našli napríklad toto



Ďalší – pre laickú verejnosť – možno nezaujímavý detail je pravý uhol pri parkovom obrubníku, ktorý je vytvorený pekným zapílením pod 45° uhlom, čo sa tiež často nevidí a môže to napovedať, že robotník má rád svoju prácu. Aj takéto drobností vplývajú na mienku o kvalite tejto stavby.


Aby sme neboli prehnane pozitívni, uvádzame aj detail pri radiátorových rúrkach. Najlacnejšiu plastovú krytku by sme do vzorového bytu určite nedávali.


Pôjdeme aj trochu ďalej a pristavíme sa pri detaile osadenia vane a vzniknutých okrajoch. My napríklad takto vane nikdy neosádzame, je to nepraktické riešenie, nakoľko priestor je relatívne úzky, náročný na údržbu a drží sa v ňom voda. Lepšou voľbou je vytvoriť jednu horizontálnu líniu, čo je z dizajnového aj údržbového hľadiska oveľa lepšie riešenie.


V byte 4-3.3 je grande obývačka o výmere cca. 50 m2, avšak TV zásuvka a pripojenie sa na LAN je iba na jednej stene, čo môže obmedzovať pri zariaďovaní (= sekanie alebo 20m predlžovačka). Zásuviek na 230 V je v tejto miestnosti 9, v spálni s rozlohou cca. 14 m2 je ich je 7...

Poukazovanie na takéto detaily môže pôsobiť prísne, ale Villa Rustica nie je štartovacie bývanie.


Resumé
Rozhodujúcim faktorom pri potenciálnej investícii by mal byť na tejto adrese starostlivý výber bytu. Niektoré voľné byty objektívne predstavujú kvalitnú ponuku, iné si so sebou nesú zreteľné depriciačné riziko. Každopádne, projekt ako celok zatracovať nehodno.

projekt ako celok
výhľad z niektorých bytov
pivničné priestory
materiálový mišmaš
bývanie v okolí staveniska




Stavebno-technické hodnotenie
*********


Cena / hodnota
*******


Fotogaléria