Krásna samica z Cassalle

Rande s realitou

Dátum posúdenia: X / 2012
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Trnavský vežiak bol skolaudovaný v decembri 2008. Dnes je takmer vypredaný, voľných ostáva pár bytov. Dokážu tieto „zbytky“ zaujať?

Urbanizmus a širšie okolie
Developer umiestnil projekt na trnavskú perifériu s možnosťou výhľadov až do Smoleníc, či na okolité paneláky. Prístup k budove je komplikovanejší, ku vchodu je potrebné sa preštrikovať úzkymi uličkami okolo spustnutých garáží. Na druhej strane developer zabezpečil bezbariérovosť a v okolí nájde obyvateľ slušnú občiansku vybavenosť.


Pri bývaní v Trnave je vhodné vziať do úvahy aj geomorfologické aspekty (reliéf) sprašovej Trnavskej tabule, ktoré sa prejavujú veľmi nepríjemnými poveternostnými podmienkami. Aj preto bývanie na horných podlažiach treba vnímať v širších súvislostiach.

Kvalita projektu
Názor na kvalitu projektu obmedzíme na spoločné priestory a voľné byty. Nebolo by spravodlivé vzťahovať hodnotenie na predané byty, ktoré si ich vlastníci vybrali zrejme kvôli dispozičnej konformite a subjektívne vyhovujúcej adrese.

Spoločné priestory sú jednoduché, také klasické - sídliskové. Obyčajný vestibul, najzákladnejšie latkové pivničné kobky. Veľmi zaujímavo je však riešená ochrana pred požiarom. K vnútornému domovému schodisku je ako evakuačná alternatívna postavené točité vretenové schodisko, ktoré je umiestnené na severnej fasáde. Tento prvok je architektonicky zrejme to jediné, čo Cassalle odlišuje od okolitých panelových domov. Nám sa schodisko páči.


Inteligentnosť riešení
Na horných podlažiach býva problém s holubmi. V Cassalle tento problém riešia plašičkou vtákov, ktorá možno prináša efekt, no za cenu veľmi nepríjemného vysokofrekvenčného hlučného tónu.


K riešeniu bytových elektroinštalácií a rozvodov máme viacero výhrad (viac nižšie). Z hľadiska užívateľského komfortu je sporná montáž niektorých zásuviek a vypínačov na stenu; rozumieme argumentom, že zasekávať kabeláž do železobetónových stien nie je jednoduché, ale na toto sa mohlo počas projektovej prípravy myslieť. Navyše zásuvky sú umiestnené tesne nad podlahou, čo podľa nás nie je ergonomicky prijateľné.


Z pozitív môžeme uviesť, že byty disponujú vlastnou malou výmenníkovou stanicou na prípravu TÚV ako aj priestorovým termostatom na reguláciu vykurovania.

Použité stavebné materiály
Hrubá stavba je postavená z bežných stavebných materiálov. Finálne povrchy sú realizované z lacnejších výrobkov a oslovia nenáročného zákazníka. Obyčajné laminátové podlahy, plastové umývadlové sifóny, fóliované dvere, retro rohové lišty v kúpeľniach... je toho viacej, čo môže byť príčinou zostávajúcich voľných bytov.

Remeselné zvládnutie
Nízka úroveň remeselného spracovania potenciálnych kupcov prirodzene odrádza, najmä ak v kúpeľniach je pohľad na „kachličky“ takýto


O nič lepšie nepôsobia ani maľovky, soklové lišty, chýbajúce sanitárne tmelenia a ďalšie. Riešenie je zrejme iba jedno - predávať dokončené byty za cenu holobytov a aj z toho ešte ubrať. Pretože treba počítať s nákladmi na odstránenie podláh, obkladov a pod. Vyjednávacia pozícia je preto výrazne naklonená záujemcovi.

Technické detaily
Nazdávame sa, že disponujeme silným teoretickým aj praktickým know-how. A iba máločo pri technických previerkach bytov, dispozíciách či materiáloch nás dokáže prekvapiť. V Cassalle sme však narazili... na takúto krásnu samicu:


Nuž, kuchynská príprava na zapojenie indukčnej varnej dosky môže mať rôzne podoby.

Ďalším postrehom je umiestnenie ventilátora vo vaňovej zóne, ktoré podnecuje dumky, či je toto riešenie v súlade s STN. Ale asi je, veď inak by stavba nebola skolaudovaná. Alebo?


Resumé
Naše hodnotenie trnavského Cassalle môže vyznieť prísne. Voľné byty nezatracujeme, majú istú dávku potenciálu a pekné panoramatické výhľady.

Bytový dom bol stavaný počas realitného boomu. Byty, ktoré ostali, majú svoje neduhy, ktorých nie je málo. Developer s invenčným bytovým architektom by mohol zobrať status quo ako výzvu a mali by sa pokúsiť urobiť z nevýhod výhody. To by mohla byť cesta ako tento projekt vypredať.

výhľady z vyšších podlaží
slabé remeselné zvládnutie PSV prác


Fotogaléria