Sto chutí pre sto ľudí v trnavskej Arborii

Rande s realitou

Dátum posúdenia: I / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Ani druhá naša recenzia v r. 2013 nedopadla zle. Na trnavské pomery dokonca celkom dobre.

Urbanizmus a širšie okolie
Bývať v Trnave znamená byť dotovaný jodidom draselným kvôli bohunickej atómke. Ale poznávacím znamením by mal byť výhľad na kostolné veže alebo aspoň Bellušov vodojem. Arboria ponúka oboje a k tomu ako bonus širokouhlé výhľady, supermarket v susedstve, nekonfliktný prístup, dopravný obchvat - teda samé plusové body.


Navyše, Arboria stojí na trnavskej periférii, no zároveň je v úzkom kontakte s intravilánom. Je to greenfieldová parcela, o akej snívajú developeri.

Kvalita projektu
Logika stavby je ľahko čitateľná, budova má dva samostatné vchody (bloky), ktoré sú prepojené spoločným podzemným parkovacím podlažím. Vertikálna tektonika a celková výška sú zvládnuté na jednotku. Skelet tvorí železobetón so základným modulovým rozponom 7,2 m. Dispozičné a výmerové parametre bytov sú primerané (hodnotené byty A308, A315, B612, B616). Dobrý dojem zanechali lodžie, i keď tie rohové sú možno až príliš rozľahlé.


Veľmi dobre dopadli denné/nočné zóny bytov, aj parkovanie (garáže + vonkajšie státia). Pivničné kobky sú „rakúskeho družstevného typu“, t.j. obyčajné plechy. Riešenie a TZB príprava kuchýň nám v zásade vyhovovala, pristavíme sa však pri kúpeľniach. Na architektov by sme mali niekoľko foto-otázok, napríklad:

Nepotrebuje bezbariérový sprchovací kút aj adekvátny keramický obklad? V ľavej časti fotografie je šípka, ktorou sa pýtame, ako si má užívateľ vyriešiť ochranu ďalšieho priestoru kúpeľne voči odstrekujúcej vode vo výške hornej hrany predsadenej stienky?















Vyrábajú sa dnešné toaletné misy s odolnosťou na otlčenie a kde by si mal umiestniť užívateľ držiak na toaletný papier?


Aký myšlienkový pochod vábil umiestniť revízne XXL dvierka k vodomeru do úrovne zásteny kuchynskej linky?



Inteligentnosť riešení
Z hľadiska vertikálnej dopravy stojí za zmienku výťah. Prvé nadzemné podlažie je de facto na úrovni schodiskovej podesty (vstupný vchod je pri tomto pohľade považovaný za úroveň medzipodesty), čo je z hľadiska bezbariérovosti umne vyriešené zastavovaním výťahu v oboch úrovniach. Kabína výťahu má pár náprotivných dverí, čo je praktické nielen pri sťahovaní nábytku. Škoda len, obdobne ako v mnohých iných bytovkách, že dodávateľ namontoval do výťahov nepriateľský ovládací panel.

Iným vnemom hodným zreteľa sú rozvody vykurovania. Vykurovanie je riešené centrálne a rozvody v bytoch sú plne priznané.


Môžeme viesť polemiku o výhodách tohto prevedenia, avšak z dizajnového hľadiska vidíme túto variantu skôr negatívne. Potenciálni kupci sú, podľa slov predajcu, na toto prevedenie z trnavských panelákov zvyknutí a ide údajne o marginálnu črtu.

Použité stavebné materiály
V tejto časti hodnotenia stoja za zmienku vnútorné omietky. V bytoch sú použité dva odlišné typy, a to vápenno-cementové a sadrové. Tie prvé sú v hygienických priestoroch, sadrové nájdeme v obytných miestnostiach. Z hľadiska štandardu je to indiferentný postreh, z hľadiska dizajnu to môže u niekoho zavážiť.

Materiály celkovo ničím neprekvapili, pre cieľovú skupinu sú také klasické, páčili sa nám interiérové dvere. Zaujímavo vyznela poznámka predajcu k okenným apu lištám, ktoré svojim farebným kontrastom niektorým potenciálnym kupcom, paradoxne, prekážali.


Je to ďalší kamienok do mozaiky, čo kupujúci naivne považuje za (ne)kvalitu. Na margo vyspelosti slovenského realitného trhu sa ponúka zamyslenie: Kto má kupujúcemu vysvetliť, či ide o výhodu alebo lacné riešenie - maklér, technický poradca, developer, projektant? Alebo inak - ktorému čitateľovi apu lišta na tomto obrázku s okenným ostením vadí a majú mať takéto detaily vplyv na cenu? Obrázok o.i. zachytáva aj učebnicový styk parapetu s ostením.

Remeselné zvládnutie
Pri obhliadkach bytov vyzerá veľa vecí na prvý pohľad v poriadku. Je však vhodné sa o tom presvedčiť aj meracími prístrojmi. Línie a povrchy sme si pomerali a laminátové podlahy... veru nič moc. Odchýlka miestnej rovinnosti takmer centimeter dáva argumenty na tvrdenie, že už samotný podklad bol krajne nevyhovujúci. Je to zvláštne, pretože samotná pokládka, vrátane soklových líšt, bola urobená celkom dobre. Cez Rande s realitou sa tento neduh tiahne ako červená niť. Tieto chyby pre užívateľa znamenajú, že klikové spoje lamiel sú extrémne namáhané (statické, no najmä dynamické zaťaženie) a ich životnosť sa tým rapídne znižuje. Spoje sa začnú otvárať, vznikajú škáry a x-ročné záruky sa stávajú neuplatniteľné.

Druhým problémom Arborie sú detaily ukončenia keramických obkladov v kúpeľniach. Vyzerá to napríklad takto:


Z pozitív možno uviesť technologické prípravy na odvetrania digestorov a šatníkov a množstvo iných vecí, ktoré určite radi doplnia záujemcom makléri.

Technické detaily
V Arborii je viacero vnemov, ktoré pozitívne vítajú prichádzajúcich. Okolie vchodov je sledované bezpečnostnou kamerou a popri klasickom kľúčovom otváraní jestvuje alternatíva magnetickej karty. Vstupnú zónu dotvára taký detail ako je ergonomické umiestnenie poštových schránok. Na spoločných chodbách už ale chýbalo senzorové osvetlenie.


Invenčným detailom je aj netradičná príprava na infražiaričové vykurovanie niektorých kúpeľní.


Resumé
Arboria má nedostatky, z ktorých väčšina je pri vyjednávaní o kúpe bytov odstrániteľná. Netreba tiež zabúdať na viacero iných vnemov a lokalitu. Preto sú celkovo naše dojmy pozitívne.


lokalita a vizuál exteriéru
lodžie
typológia spální
kúpeľne, najmä remeselné a projektové detaily
rovinnosť laminátových podláh


Fotogaléria