Wimbledon v petržalských Slnečniciach

Rande s realitou

Dátum posúdenia: IV / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Pohľad na usporiadanie záhrad evokuje chudobnú zmenšeninu tenisových kurtov

Ak sme pred 2 mesiacmi gratulovali k dobre zvládnutej ponuke bývania v bytoch, potom možno predpokladať, že bývanie v rodinných domoch bude na tom rovnako dobre. Ale nie je. Je iné. Všeobecné aspekty týkajúce sa Slnečníc opakovať nebudeme. Je potrebné zobrať ich na zreteľ, keďže platia aj pre rodinné domy a čitateľ ich nájde v samostatnom článku v tejto istej sekcii.

Urbanizmus a širšie okolie
Jednou z možností kombinácie rodinný dom (RD) + Petržalka je tzv. Stará Petržalka v jej severozápadnej časti. Druhou - a zatiaľ poslednou - možnosťou sú RD v Slnečniciach, ak teda ešte stále môžeme hovoriť o Petržalke. Pocit bývania v rodinnom dome klasického typu tu však väčšinou nenachádzame. Platí to predovšetkým na domy typu B. Pohľad na usporiadanie ich záhrad evokuje akúsi chudobnú zmenšeninu wimbledonských kurtov. Je očividné, že developer s projektantom optimalizovali vo veľkom.


Bývať v RD je pre mnohých lákadlo; toto sú však radové domy. Takže nie je dom ako dom, čo nie je kritika, ale konštatovanie. Skúsme si predstaviť napríklad záľubu v grilovaní jedného z majiteľov vyššie odfotených „záhrad“. Mimochodom, slovo záhrada nie je presné, vhodnejšie pomenovanie je „výbeh“. No a pokiaľ by sa iný bio-friedly sused rozhodol chovať napríklad sliepky s kohútom, o ranný budík bude postarané. Miera vizuálneho a akustického súkromia v týchto átriách je a bude iba minimálna.

Kvalita projektu
Celý obytný súbor Slnečníc má rácio v kombinácii byty + RD. Z tohto pohľadu vítame variabilitu, inovatívnosť a napĺňanie názvu Južné mesto. Samotné RD sú troch typov (A, B, C), majú spoločný rukopis, no aj zreteľné rozdiely, čo je dobre. Rozdiely sú ako v cenách, tak vo výmerách a charaktere bývania. Kvantitatívne najväčší podiel tvoria domy typu B, ktoré ponúkajú už zmienenú interakciu budúcich susedov, pričom devíza izolácie - ktorá sa od bývania v RD v istej miere očakáva - sa pri nich vytráca.


Oveľa lepšie sú na tom z tohto pohľadu domy typu A a C, pričom typ C je typologicky zvládnutý perfektne (dvojgaráž, izolovanosť, exteriéry, vnútorné usporiadanie, atď.). Je to ponuka pre záujemcu, ktorý nechce kompromisy a je ochotný za holodom preinvestovať cez 400.000 €. Typ C je zo stavebno-architektonického pohľadu špičková ponuka (v porovnateľnom tuzemskom kontexte), ktorá dokáže plnohodnotne saturovať potreby väčšej rodiny alebo iného náročného obyvateľa.


Pre interiéry všetkých typov domov platí dobre zvládnutá dispozícia a z nej prameniaci veľmi dobrý priestorový pocit. Pozitívne hodnotíme aj celkový architektonický výraz. V dome 34B sme namerali hĺbku šatníkov iba 56-59 cm (náš firemný štandard je aspoň 64 cm).

Inteligentnosť riešení
V kuchyniach poteší priame osvetlenie pracovnej dosky oknom ako aj logická dispozícia. Dom typu C navyše disponuje aj praktickou a správne umiestnenou komorou. Treba ale vytknúť prierazy cez obvodovú stenu pre digestory. Prierazy sú žalostného priemeru 100 mm; projektantom odporúčame doplniť si vedomosti o tejto problematike. Z estetického hľadiska nám mierne prekážalo TZB zázemie (kotol + zásobník) v kúpeľniach. Dalo sa to riešiť aj inak.

Veľmi rozumne je zvládnutý uličný priestor a prefabrikované betónové solitéry, v ktorých sú integrované poštové schránky, elektromery, nádoby na komunálny odpad a uličné osvetlenie. Riešenie je to veľmi elegantné a ergonomické.


Použité stavebné materiály
Technologickou zaujímavosťou je výstavba vertikálnych stien z prefabrikovaných tehlových blokov, čo podstatne urýchlilo čas výstavby. Rozmery okenných plastových výplní zabezpečujú dostatočnú insoláciu interiérov. Farebné kontrasty boli použité v okenných rámoch (bielo-antracitová kombinácia) ako aj vo fasádnych omietkach (okrovohnedo-biela kombinácia). Navyše, vo fasádach je kontrast aj v plasticite prevedenia (hrubodrsný brizolit verzus hladená omietka). Výsledná materiálová skladba pôsobí harmonicky.

Remeselné zvládnutie
Kvalita zhotovenia je rovnako ako v prípade bytov na veľmi dobrej úrovni. Interiéry nás veľmi pozitívne potešili a ťažko menovať singulárne nedostatky. Snáď iba stĺpiky na záhradné pletivo, ktoré vytvárajú raster „wimbledonských výbehov“, mali byť lepšie upevnené.


Samotná príprava holodomov - vrátane drobností typu bodové osvetlenie schodiska zo stien - poskytuje dobrú východiskovú pozíciu na dokončenie a montáž povrchov podľa gusta obyvateľov.

Technické detaily
Obhliadka domov nás úprimne zaujala, pričom sme postrehli viacero zaujímavých vnemov, a prevládali tie pozitívne. Uvedieme na prvý pohľad „nezaujímavý“ šikmý strop nad horným podlažím (v skutočnosti ide iba o pár stupňový sklon, de facto o plochú strechu). Takto naklonený podhľad ponúka invenčnému interiérovému dekoratérovi zaujímavé možnosti pre netradičné dotvorenie.


Otáznik visí nad jedným zo sprchovacích kútov. V tomto prípade je menej rozhodne viac, to okno tu jednoducho nemalo byť.


Resumé
Ponuka bývania v rodinných domoch nie je na tom rovnako ako bytová opcia. Z hľadiska charakteru bývania by si mal potenciálny záujemca pravdivo odpovedať na otázku, čo si predstavuje pod bývaním v rodinnom dome. Duch dediny na tejto adrese nevanie, využívanie exteriérov na pestovanie plodín je diskutabilné, chov malých domácich zvierat je de facto nereálny. No práve tieto charakteristiky budú pre mnohých záujemcov silným plusom a lákadlom. Domy typu A a B sú bežná konfekcia, typ C je značkový produkt (až na to okno v kúpeľni). Aj napriek uvedeným nedostatkom nepochybujeme o dostatočnej sile dopytovej krivky.

dispozície interiérov
nápaditosť
remeselné vyhotovenie
súkromie exteriérov
(dočasné) bývanie v poli


Fotogaléria