Panoráma s priemernými výhľadmi aj vyhliadkami

Rande s realitou

Dátum posúdenia: VI / 2013
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Panorámu majú na Štrbskom Plese aj v Karlovej Vsi. Tá bratislavská má výhľady aj vyhliadky zreteľne odlišné.

Urbanizmus a širšie okolie
Ulica Staré Grunty sa postupne zahusťuje, o pár parciel vyššie sme pred takmer troma rokmi písali našu prvú recenziu v seriáli Rande s realitou. Mimochodom, Rezidencia Grunty od SLSP stále nie je vypredaná a spoločne s ďalšími developerskými počinmi v tejto lokalite je nepriamou konkurenciou Panorámy od Otyk-u. Samotné pomenovanie Panoráma nám nereže - najmä keď značný zorný uhol zaberá výhľad na vari najsmutnejšie bratislavské sídlisko Dlhé Diely. Na druhej strane, ide o relatívne kľudnú adresu.


Kompletnú občiansku vybavenosť nájde obyvateľ po necelom kilometrovom zjazde do centra Karlovej Vsi. V susedstve priebiehal v čase našej návštevy čulý stavebný ruch, preto pri výbere konkrétneho bytu (a poschodia) odporúčame zohľadniť aj tento kontext.

Kvalita projektu
Zásadnou črtou projektu je, že ponúka výhradne rezidenčnú funkciu, teda žiadna polyfunkcia. Pre reálne bývanie je to plusový faktor. Na rozdiel od vyššie spomenutej konkurencie, na tejto adrese odpadá terénna náročnosť. Prístup je pohodlný aj pre seniorov či detské kočíky. Projektanta môžeme pochváliť aj z hľadiska celkového architektonického výrazu, nie je to „lentilkové“, ani fádne. Kompozičná hra a tvarovanie hmoty sú zvládnuté bez námietok. Celok tvoria dve bloky (každý má vlastný vchod), ktoré spoločne vytvárajú pôdorysný tvar písmena L.

Od našich klientov často dostávame komparatívne otázky - ktorý projekt je lepší, ten či onen? Ak by sme mali do takéhoto benchmarkingu zaradiť aj Panorámu, potom by sme ju videli v priestore ľahko pod kvalitatívnym mediánom dnešných novostavieb. Dispozície a celkový dojem bol taký... priemerný a do obdobného zákazníckeho segmentu aj smeruje.


Toto tvrdenie možno podložiť niekoľkými argumentmi. Rodičovská spálňa v byte č. 2-25 (4i) je prístupná cez obývačku (podobnú chybu má aj Tarjanne; na chodbe prvého podlažia (3.PP) sa spoločne nachádzajú byty aj pivničné kobky prislúchajúce bytom z iných podlaží.

Inteligentnosť riešení
V tejto časti musíme uviesť projektantovu ťažkopádnosť pri kreácií doplnkov - detské ihrisko je veľmi skromne vybudované, a navyše prístup k nemu je výlučne cez kovové perforované(!) schodisko... uff, tak to je na šach-mat.


Použité stavebné materiály
Panoráma je postavená z tradičných materiálov, z ktorých kvalitatívne vytŕčajú zábradlia. Ich tvar, materiál a prevedenie, vrátane kotvenia je výborné a elegantné zároveň.


Byty sú vybavené objektovými videotelefónmi a môžu byť dokončené v štandarde podľa gusta kupujúceho (značky a materiály sú priemerných parametrov). Okná sú vybavené mechanizmom zabezpečujúcim pasívnu ventiláciu, čo je vyšší štandard.

Remeselné zvládnutie
Ak sme dispozície podlaží hodnotili priemerne, obdobne je to aj s remeselným prevedením. Precíznosť vo viacerých miestach absentovala, napríklad montáž balkónového sokla môže byť aj takáto


Pri preberaní bytov odporúčame kontrolu spádovania exteriérových okenných parapetov. V niektorých prípadoch sa montáž nie celkom vydarila. Spoločné chodby sú oživené sympatickým „kakavkovým“ náterom (klik pre foto).

Technické detaily
Na záver sme si nechali jing a jang: ani po naozaj dôkladnej kontrole sme v byte č. 1-46 nenašli kanalizačnú prípravu pre kuchynskú linku. Zástupca predávajúceho nás však ubezpečil, že tam určite niekde bude. Každopádne, absentuje tu aj príprava na osvetlenie horných skriniek linky a tu sa už rovnaké ubezpečenie nedalo použiť.


Panoráma ponúka v byte 1-333 aj (asi) marhuľovník s komplikovaným kosením strmého trávnika. Je to špecifický prízemný byt, no stojí za záverečnú zmienku.


Resumé
Panoráma nesie honosný názov, no rovnomenný objekt napríklad na Štrbskom Plese (apartmánové bývanie) je predsa len iná liga. Tento karloveský bytový dom smeruje všetkými desiatimi do kvalitatívneho priemeru a mohol by osloviť striedmo orientovanú klientelu.


zábradlia na balkónoch a loggiách

prístup k detskému ihrisku
celková priemernosť


Fotogaléria