Chorvátsky Grob, Triangel: Kempingová architektúra na Čiernej Vode

Rande s realitou

Dátum posúdenia: 17.12.2010
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Urbanizmus a širšie okolie
S urbanizmom a krajinotvorbou to na Čiernej Vode za posledné roky nie je žiadna sláva. Ťažkú hegemóniu nekoncepčnej individuálnej výstavby sa snaží zjemniť trojuholník, marketingovo nazvaný Triangel. Na parcele trojuholníkového tvaru sa rozhodol developer postaviť bytové aj rodinné domy a vytvoriť tak rezidenčnú zónu. Relatívne lacné bývanie či vidina bývania v RD za cenu bytu je pre Slovákov stále silným magnetom.


Dopravná infraštruktúra okolia zatiaľ ako-tak stíha, pri vstupe do komplexu zastavuje v pol až hodinových intervaloch regionálna linka smerujúca na Zlaté piesky. Do budúcna sa počíta s napojením lokality na D1. Slovenská stavebná realita však nabáda o sľubovaných časových horizontoch pochybovať a pripraviť sa, že napr. lievik na vajnorskom „kruháči“ bude postupujúcou výstavbou ukazovať svoju vzrastajúcu silu. Cesta III. triedy do Vajnor bola jednoducho dimenzovaná na iný objem prepravy. Dopravné značky naznačujú, že Triangel je situovaný v extraviláne. Jeho najbližšie okolie je de facto greenfield, čo je na jednej strane výhoda, na druhej strane výzva pre projektanta akú pečať lokalite vtisne. Z pôvodnej planimetrie povýšil architekt Triangel do stereometrie. Z trojuholníka sa stal ihlan, ktorého vrchol reprezentujú tri centrálne umiestnené bytové domy. Maximálna výšková kóta klesá k okrajom komplexu, ktoré tvoria rodinné domy siedmich typov. Túto myšlienku treba iba pochváliť. Čas ukáže, či zostane aj racionálne zachovaná, nakoľko na severovýchodnej strane trojuholníka sa počíta s ďalšou etapou výstavby RD, avšak už podľa individuálnych projektových riešení (klik pre foto).


Otvorený greenfield nás privítal rovinou a nepríjemným severozápadným vetrom. Za zmienku stoja aj myši. Výstavbou sa totiž ukrojilo z ich prirodzeného teritória a ešte chvíľu potrvá, kým bude Triangel bez nich. Možno aj preto čítame v marketingovom prospekte o mačkách...

Teraz asi to najdôležitejšie o Triangli. Urbanizmus je aj o hustote zástavby či výškovom členení a v prípade rodinných domov Triangla zavádzame pojem kempingová architektúra, a nemyslíme to pejoratívne. Toto slovné spojenie v zahraničnej literatúre opisuje architektúru kempingov, resp. dočasných obydlí. Triangel je zaujímavý tým, že kempingový dojem (a čiastočne aj rozmery) ponúka s možnosťou trvalého pobytu. Centrum reprezentuje retenčné jazierko medzi bytovými domami (klik pre foto), do komplexu vedie ľahko identifikovateľný jeden hlavný vstup a nemožnosť podpivničenia RD, s takmer jednotnou výškovou obvodovou kótou jednoducho evokujú kemping (klik pre foto). Bývať spokojne v Triangli preto predpokladá považovať takýto architektonický štýl za to pravé orechové. I keď marketingovo si to môžeme nazvať trebárs moderný minimalizmus.

Kvalita projektu
Čierna Voda je známa rizikovým geologickým podložím a vysokou hladinou spodnej vody. Počas obhliadky a pri pohľade na zaplavenú parcelu (klik pre foto) sme preto logicky požiadali o možnosť nahliadnuť do správy z geologického prieskumu a do technickej správy, ktorá je súčasťou stavebno-technického riešenia. Chceli sme vedieť, ako sa projektant s týmto rizikom vyrovnal. Vedenie predajcu sa rozhodlo tieto dokumenty pre nás... neposkytnúť.


V posudzovaní kvality projektu treba odlišovať bytové domy a rodinné domy. Bytové domy majú medzi sebou dostatočné odstupy, rodinných domov sa tento benefit netýka. Všetky budovy majú spoločný minimalizmus, charakteristické rohové okná (klik pre foto) a čistotu architektonického poňatia.

V bytových domoch sú na spodnom podlaží parkovacie státia. Chrobáka zaparkujete bez problémov, s väčším vozidlom bude asi komfort chýbať (klik pre foto). Na ďalších podlažiach sú už jednotlivé byty rôznej izbovosti. Susedia si navzájom zrejme zakladajú na dobrých vzťahoch, preto si tu môžu dovoliť luxus v podobe sušenia bielizne na chodbe (klik pre foto). Praktické a milé, i keď protipožiarny technik by sa asi nepotešil. Viacizbové byty potešia racionálnou dispozíciou a výhľady z vyšších poschodí sú naozaj panoramatické. Rozmery spálne v dvojizbovom byte už nemusia potešiť každého (šírka ľahko nad 2 metre).

Rodinné domy sú v siedmich typových alternatívach A až G, kempingovú architektúru reprezentujú najmä samostatne stojace jednopodlažné domy typov A, B, C. Typ D je samostatne stojaci dvojpodlažný dom, typ E je dvojpodlažný dvojdom, F predstavuje bývanie v radovom dvojpodlažnom dome a G je pôdorysne zakrivená radovka.


Domom ťažko niečo dispozične vyčítať (vzhľadom na štýl a rozpočet), hádam iba výmeru parcely a niektorých miestností, najmä v nočných zónach. Projektová manažérka tvrdila, že klienti na úkor radoviek preferujú samostatne stojaci RD. Je to zrejme dané tradíciou, avšak nás najviac zaujal z RD práve typ G. Možno preto, že krivky dávajú interiéru aj exteriéru šarmantný výraz a priestory sú zariaditeľné bez výraznejších strát či obmedzení.

Projekt počítal aj s plynofikáciou, ale asi už menej počítal s početnými servisnými zásahmi. Výjazdový pick-up SPP je tu ako doma (viac nižšie). Komplex je výhradne riešený ako obytná zóna, základné služby nájdeme v 500 metrov vzdialenom Monari.

Inteligentnosť riešení
V Triangli nás potešila bezbariérovosť tak pri rodinných ako aj pri bytových domoch. V okolí bytových domov je dostatok parkovacích státí. RD sa ponúkajú bez vonkajšej tieniacej techniky, avšak obývané domy potvrdzujú slová stavebného dozoru, že dodatočná montáž je technicky možná. Zaujali nás splete káblov určené na napojenie svietidiel v interiéroch. Budúci obyvatelia budú mať skutočne široký výber, kam svietidlá umiestnia.

Letmým pohľadom do niektorých minizáhradiek RD si všímame úpravy, ktoré sa nápadne podobajú na pirátsky hĺbené studne. Zaujímavé, kompetentný dohľad asi týmto smerom nechodí... Mechanizmus odvodnenia zrážkových vôd pozostáva aj zo systému rigolov. Vzhľadom k tomu, že rigoly budú málokedy suché, by sme očakávali stavebné úpravy s akcentom na bezpečnosť. Riziko pádu a utopenia (malého dieťaťa) však bolo asi vyhodnotené ako marginálne.

Tragikomédia sa odohráva vo viacerých plynomerných skriniach rodinných domov na Ľanovej ulici. Do plynovodného potrubia sa dostáva v neželanom množstve voda. Pri silnejších mrazoch molekuly vody v potrubí zamŕzajú a blokujú vstupnú membránu. Dodávky plynu tak musia obnovovať servismani SPP rozmrazovaním a prefukovaním regulačnej armatúry. Triangel sme navštívili počas troch rôznych dní a servisný pick-up sme vždy videli. Horúci zemiak lieta vzduchom údajne už druhú zimu, zatiaľ čo niektorí majitelia situáciu riešia po svojom – do plynomernej skrine inštalujú obyčajnú žiarovku, ktorá počas mrazov permanentne svieti. Vyprodukované teplo postačuje na to, aby membrána nebola blokovaná. Čo dodať?

Použité stavebné materiály
Na prvý pohľad si všímame drevené okná, prémiovú značku nemeckých kotlov alebo aj pohľadové betóny. Po dôkladnejšom preskúmaní sa dojem nadštandardu stráca. Plytká stavebná hĺbka okenných profilov v bytových domoch, najzákladnejší typ kotla, doslova lacné interiérové dvere (ktoré sa vplyvom vlhkosti v navštívenom RD typu B mierne skrútili a ťažšie zapadajú do zárubne) či „zvláštna“ hĺbka tepelnej izolácie základov RD typu A (klik pre foto) zdôvodňujú príjemnú cenu.

Remeselné zvládnutie
Kvalita stavebno-remeselného prevedenia je rôzna. Videli sme priestory na veľmi slušnej úrovni, ale aj prácu, ktorá za štandardom zaostáva. Veľmi záleží na konkrétnej nehnuteľnosti, a preto aj tu platí, že byt alebo dom si treba vyberať aj so zohľadnením názoru nezávislého odborníka.


Myslíme si, že holobyt/holodom by mohol byť lepšia voľba a pri výbere technologických prvkov si treba vypočuť viaceré argumenty. Mali sme niekoľko otázok, ktoré stavebný dozor spoľahlivo zodpovedal, avšak nedokázali sme objektívne posúdiť kvalitu realizácie – napríklad prevedenie bezspádových plochých striech. V podobných prípadoch odporúčame pýtať sa na dĺžku záruky, tento údaj môže veľa napovedať.

Technické detaily
Výtvarne zaujímavé, ale krajne nepraktické sú vysoké úzke okná, ktoré sme si všimli v bytoch aj v domoch. Slúžia asi iba na ventiláciu, keďže kvôli kľučke sa nedajú plnohodnotne otvoriť. Je to taký projektantov rozmar (klik pre foto).

V navštívenom 2-izbovom byte sme nenašli odvetranie špajze a digestor bude fungovať iba v recirkulačnom móde. Výhradu máme k osádzaniu radiátorov do ník, čo je zasa typologický rozmar v oblasti TZB, ktorý sa vyskytuje naprieč celým komplexom. Od optimálnej cirkulácie teplého vzduchu v miestnosti má toto riešenie ďaleko.


Podlahové konvektory sú zväčša bez ventilátorov, čo v prípade veľkých rohových francúzskych okien nemusí byť pre tepelnú pohodu v miestnosti najlepšie. Všetko sú to nuansy esteticky príťažlivé, ale z technického pohľadu nie ideálne.

Resumé
Triangel je ako rovnomenný hudobný nástroj – má zaujímavý zvuk, no veľa muziky od neho očakávať nemožno.


cena
architektonický koncept


utajenie správy z geologického prieskumu
estetika detailov potláča funkčnosť
problémy s plynofikáciou
nižší materiálový štandard




Stavebno-technické hodnotenie
***


Cena / hodnota
****

Pozn. Tento ukazovateľ je orientačný. Výsledok môže výrazne ovplyvniť správa z geologického prieskumu, ktorá nám nebola poskytnutá.


Fotogaléria