Bratislava III: Gigantický Yankee na Račianskej ulici

Rande s realitou

Dátum posúdenia: 16.2.2011
Tento článok s možnosťou diskusie bol zverejnený na TRENDreality.sk.

Po našom gigantický Yankee, pôvodne Obydick alebo oficiálne Manhattan. Stavba mnohými kritizovaná, inými obdivovaná, polarizujúca spoločnosť, vyvolávajúca vášne. Je to stavba, ktorá prerástla samú seba, je to príklad smerovania súčasnej architektúry, (ne)záujmu ľudí a zrejme to bude aj začiatok - neďaleký projekt Slovany sa určite časom prihlási.

Manhattan vzbudzuje pozornosť, a to nielen svojimi 26 nadzemnými podlažiami. So svojou hmotou sa nemalou mierou podieľa na celkovom panoramatickom dojme z mesta, no podľa nás mu na kráse nepridáva.



Treba však jednoznačne uviesť, že Manhattan je náročné stavebné dielo. Zložitosť výškových stavieb, obrovské penzum výpočtov, prekresľovaní a diskusií. Zváženie primárnych i marginálnych vplyvov pretavené do výsledného diela. Ľudia z branže vedia, čo znamená naprojektovať a postaviť takúto stavbu. Chceli by sme oceniť, že nás po stavbe sprevádzal aj arch. Kusý, ml. jeden z autorov projektu. Mali sme informácie z prvej ruky a pochopili sme zámer investora a projektanta. Naše otázky zvládol pán Kusý so cťou, avšak ani toto nestačilo, aby sme sa dokázali so stavbou stotožniť.

Urbanizmus a širšie okolie
Je to ako home-run odpálený za hradby štadióna. Nadhadzovačom je projektant, na pálke je investor a loptičkou sú obyvatelia okolia. Manhattan, nech to znie akokoľvek tvrdo, považujeme za výsmech urbanizmu. Napriek tomu cieľová skupina ľudí byty kupuje. A tou sú - podľa slov makléra - mladí, úspešní, pracujúci v nadnárodných firmách, ... ktorých Manhattan po rebrandingu presvedčil. Fakty sú fakty. Rozmýšľame, prečo je to tak. Možno preto, lebo hodnotná oponentúra na otázky urbanizmu a architektúry v Bratislave neexistuje. Vyhliadky sú teda v tomto smere jasné.



Kardinálny problém stavby je jej umiestnenie. Hádam jedinou výhodou je pohodlný prístup na zastávku električiek smerom do centra. Čabelkova križovatka ponúka celkom slušné decibely hluku vrátane škrípania kolies električiek v priľahlej zákrute. Predstava každodenného štrikovania volantom úzkou šikanou Blatnickej ulice alebo blízkym okolím preplneným zaparkovanými autami určite nie je lahodná (klik pre foto). Objekt pôsobí mohutne a v skutočnosti je cítiť extrémnu stiesnenosť obslužných plôch. Za výškový vzor, resp. argument poslúžila armádna Kukurica, ale – keď je niečo tragické, je potrebné tragédiu rozvíjať? Ak by bolo budovu potrebné reálne evakuovať (161 bytových jednotiek + obchodné priestory), kadiaľ tí ľudia budú utekať, kde sa zhromaždia? Okolitá zeleň, externý bezpečný priestor na pohybové aktivity detí, adekvátne chodníky, genius loci, ... Zle.

Kvalita projektu
Môžeme viesť polemiku o architektonickom výraze budovy, ale nemalo by to zmysel. Každému sa páči niečo iné, a i keď nechceme dehonestovať, nám sa viac páči železničný kandeláber v susedstve Manhattanu, ale aj o tom je pluralita názorov.



Pri žalostne malom pozemku s požiadavkou na vyše 150 bytov nemožno očakávať veľkoleposť v pravom slova zmysle. Je to bytový dom a lá pomník funkcionalizmu, v ktorom nájdeme kombinácie dobrých aj čudných riešení. Napríklad rýchlovýťahy. Sú tri s kapacitou 8 + 8 +17 osôb (najväčší je evakuačný), no podľa nás sú kapacitne poddimenzované (relevantný dôkaz poskytne ranná špička pri plnom obsadení budovy). Tiež nám pri nich chýbala digitálna signalizácia, ktorá by prezradila, či sa výťah ponáhľa splniť svoju prepravnú úlohu, alebo niekde „visí“.

Príjemná farebnosť spoločných chodieb na typickom podlaží negatívne kompenzuje ich šírka, resp. úzkosť (135 cm) a veľa dverí na malom priestore (klik pre foto). Reklamný pojem „americké bývanie“ napĺňa vlastnosti reklamy do bodky, čo potvrdia najmä kuchyne. Iba v jednom type bytu sme našli priestor, ktorý môžeme nazvať „americkou kuchyňou“, inak sú to kuchynské dispozície (východo)európskeho typu, nezriedka iba v prevedení kuchynský kút.


Výhľad je čarovný argument realitných maklérov. Manhattan objektívne ponúka celý diapazón výhľadov; od údesného (klik pre foto) až po magický výhľad na tri svetové strany v rámci jedného bytu. Predpoklad, že s pribúdajúcimi výškovými metrami sa naskytnú výhľady s gradujúcou úchvatnosťou, neplatí vždy. Človek by očakával, že mezonety na 23. – 25. NP ponúknu mesto ako na dlani, ale... v týchto výškach je už značné prúdenie vzduchu a na jeho elimináciu sú po obvode terás mezonetov osadené sklenené veľkoformátové tabule. Tie sa pri mrazoch stávajú absolútne nepriehľadné (klik pre foto 1 a foto2). Nuž, nie je výhľad ako výhľad.

Manhattan ponúka dve spoločenské miestnosti so zázemím, beauty salón a plánovanú reštauráciu, nám sa to však málilo. Pri budove takejto kubatúry by sme očakávali niečo výnimočnejšie, napríklad plavecký bazén alebo bowlingové dráhy. Lebo aj o tom je „americké bývanie“ alebo konkurenčná výhoda.

Inteligentnosť riešení
Nebýva zvykom, keď je investor a zhotoviteľ takéhoto projektu jedna osoba. Táto konštelácia určite priniesla niekoľko nedostatkov, avšak zo stavebnej stránky – a najmä tá nás zaujíma – to bolo dobré riešenie. Napr. zhotoviteľ nemusel krvopotne investorovi zdôvodňovať, že je potrebné vykonať kvalitný inžiniersko-geologický prieskum. Z neho napríklad vyplynulo, že založenie výškovej budovy nemusí byť výhradne riešené pilotážou. Je to veľmi dobrý príklad synergie, na ktorej získali všetci.

Vhodným riešením je aj raster nosných statických prvkov (stĺpov) v podzemných podlažiach. Ich 7,5-metrová osová vzdialenosť vytvára 3 parkovacie státia so šírkou 2,5 metra. V rozmiestnení stĺpov je možné vidieť pravidelnosť, parkovací priestor je prehľadný a ľahko obslužný, aj keď parkovanie muselo byť vzhľadom na obmedzený priestor riešené až na troch podzemných podlažiach. Nadštandardom je elektricky vyhrievaná prístupová rampa.

Myslelo sa aj na komunálny odpad, ktorému je venovaná veľká miestnosť na prízemí. Kontajnery na odpad sú ukryté v budove, nešpatia najbližší exteriér stavby a je to praktické riešenie pre obyvateľov, najmä pri nevľúdnom počasí. Obzvlášť by sme chceli pochváliť miestnosti na klimatizačné jednotky. Nachádzajú sa na každom typickom podlaží. Sú to miestnosti chránené okenným sitom, ktoré sú určené na umiestnenie všetkých klimatizačných jednotiek pre príslušné podlažie. Jednotky sú tu ukryté, nehyzdia fasádu a neobťažujú hlukom (klik pre foto). Nemilo nás prekvapili pozamykané dvere na evakuačné schodisko na viacerých podlažiach, kontrolu od hasičov tu zrejme ešte nemali. Navyše na schodisku nie sú vyznačené čísla aktuálnych poschodí, a to je veľmi nepraktické.

Farebnosť povrchov v okolí vstupu do objektu je zladená s terakotovou fasádou, čo výrazne identifikuje objekt v tomto priestore (klik pre foto). Po vstupe do objektu privíta obyvateľa domu útulný vestibul, ktorý svojou farebnosťou a stvárnením nabudí pocit domova. Ten umocní aj pozdrav s recepčným, s ktorým sa v tomto priestore tiež počítalo.

Manhattan ponúka byty s variabilným množstvom izieb a rozmerov. Dispozície bytov nám vyhovovali, väčšina bytov je umne rozdelená na dennú a nočnú časť, výmery miestností sú primerané. Našli sme aj riešenia, ktoré sa nám nepáčili, napríklad v jednom type bytu treba počítať so stĺpom v obývačke (klik pre foto), v niektorých predsieňach je príliš veľa kútov a rohov, ktoré ponúkajú hluchý priestor (klik pre foto).

K bytom je možnosť voľby pivničnej kobky na prvom poschodí. Jednu sme odfotili a hodnotenie ponecháme na čitateľa (klik pre foto).

Použité stavebné materiály
Bežným štandardom býva protišmyková dlažba na balkónoch, terasách a pod. Tento štandard sme v Manhattane nenašli, (ne)príjemne sme sa kĺzali a na terasách a balkónoch sa ponúkali možnosti na Salchowov skok alebo podvrtnutý členok. Zasklenie terás mezonetov sme už spomenuli, pochváliť môžeme okná, ktoré celkom slušne izolujú hluk okolia, nadštandardom sú interiérové terazzové parapety.

Bytové omietky sú prevažne sadrové, priečky v rámci bytov sú tehlové 80 alebo 115 mm hrubé. Medzibytové priečky sú kombináciou železobetónu a zvukovo-izolačných tehál. Celá stavba je obalená do keramických tvaroviek jednotnej terakotovej farby, ktoré sú súčasťou odvetrávaného fasádneho systému. Niektoré loggie sú zasklené (oceľový profil).

Koberce tlmiace kročajový hluk v spoločných chodbách od 14. poschodia vyššie zvyšujú akustický komfort, klimatickú pohodu chodieb zabezpečuje dvojica prieduchov (klik pre foto).
Manhattan je najmä o železobetóne, čo je najpreferovanejšia alternatíva na slovenskom trhu.

Remeselné zvládnutie
Výškové stavby majú svoje špecifiká a sú predovšetkým náročné z pohľadu samotnej výstavby. Celkovo si dovolíme tvrdiť, že stavba je postavená na slušnej úrovni, čomu zaiste prispeli skúsenosti zhotoviteľa. Pozdávala sa nám rovinnosť povrchov aj základné ukončovacie línie. Dokončovacie práce v interiéroch bytov vo vlastnej réžii nie sú možné, takže budúcim majiteľom sa výber rapídne zužuje. Kvalita nebude v tomto prípade o remeselnej precíznosti dodávateľa ako skôr o výbere materiálov a výrobkov od povinne voliteľných dodávateľov. Tie nasadia príslušnému bytu korunu slávy alebo skazy.

Nemôžeme nespomenúť majstrovstvo „profesionála“ pri zariaďovaní jednej zo spoločenských miestností. Fotografia zachytáva krásny príklad, aký priepastný rozdiel je medzi výtvarníkom, ktorý navrhol túto barikádu radiátora (klik pre foto) a skutočným interiérovým dekoratérom, ktorý má vedomosti aj zo stavebnej fyziky. Od autora barikády by sme si radi vypočuli jeho názor na konvekciu...

Očami statika
Hlavný statický prvok je fasádne perforovaná obvodová stena, pôdorysne uskakovaná. Táto zohráva hlavnú stabilizačnú úlohu, v ktorej jej sekundujú priečne nosné steny v kombinácii so stĺpmi kruhového prierezu. Jadro kvôli svojej veľkosti nezohráva významnú úlohu. Byty oddeľujú aj murované priečky, v ktorých sa v priebehu výstavby vyskytovali menšie trhliny, spôsobené rozdielnym priehybom dvoch nad sebou položených stropov, ale tento lokálny problém sa vyriešil počas výstavby.

Podzemná časť objektu je riešená ako biela vaňa, ojedinelé priesaky sa vyriešili dodatočnou lokálnou injektážou. Sadanie bolo monitorované, čo je znak odbornej zdatnosti investora, akurát s príchodom krízy sa táto činnosť prerušila. Priľahlá električková trať pôsobí ako technická seizmicita, ale jej celkové účinky sú na objekt menšie ako prirodzená seizmicita či zaťaženie od vetra. Budú sa prejavovať iba v miernej nepohode obyvateľov, na stabilitu objektu budú mat zanedbateľný účinok.

Technické detaily
Zaujímavou špecialitou a lá ZIPP sú zasekávané sokle dlažieb v bytoch do stien. Sokel lícuje so stenou, čo je esteticky zaujímavé a navyše veľmi praktické riešenie, napríklad pri inštalovaní nábytku (klik pre foto). Kuchárski fajnšmekri sa už budú tešiť menej, budú sa totiž musieť zmieriť s používaním digestora iba v recirkulačnom režime a varení na elektrine. Prirodzené vetranie bytov je riešené nasávacou prechodkou so systémom filtrov v obvodovej konštrukcii bez potreby otvárania okien.

Byty disponujú vlastnou výmenníkovou stanicou, ktorá znižuje náklady na ohrev vody, veľkometrážne byty ponúkajú aj zásobník na teplú vodu. Poštové schránky neboli ani mesiac po našej obhliadke nainštalované, majiteľom tak zostáva iba uistenie maklérov, že čoskoro budú. Výškovosť objektu si vyžiadala umiestniť odovzdávaciu stanicu tepla na 13. NP, jej činnosť eliminuje obklad, avšak jeho účinok sme nedokázali objektívne zhodnotiť.

Nedôveryhodne vyznievajú hodiny vo vestibule. Ukazujú tri rôzne svetové časy, avšak orientovať sa podľa nich neodporúčame (klik pre foto). Aj takto vyzerá precíznosť.

Resumé
Groteskné právomoci hlavného mestského architekta by sa mohli konečne pobrať na ústup a to by mohol byť začiatok konca nemilého pomenovania Bratislavy – Bradavica na Dunaji. Naše hodnotenie Manhattanu by vyznelo úplne inak, keby bola stavba zapísaná na LV v katastrálnom území štvrtého alebo piateho bratislavského obvodu. Ale nie je.


stavebné prevedenie
miestnosti pre klimatizačné jednotky


umiestnenie stavby
architektonický výraz a stvárnenie hmoty
celková kapacita výťahov
nemožnosť kúpy holobytu




Stavebno-technické hodnotenie
********


Cena / hodnota
*****


Fotogaléria